- ۱۹ آذر ۱۴۰۳
- کد خبر 12365
به گزارش بازارچه مرزی: یکی از چالشهای اساسی حوزە کشاورزی زیرساختهای آن است کە با ایجاد پایانە صادراتی نسبت بە رفع آن میتوان اقدام کرد. در حقیقت فعال شدن پایانە صادراتی کشاورزی سبب افزایش صادرات محصولات شاخص استان بە اقلیم و دیگر کشورهای همجوار خواهد شد.
پایانه صادراتی محصولات کشاورزی استان جزو طرحهای مهم و اقتصادی و مؤثر در توسعه استان است. این طرح در راستای حمایت از کشاورزان و برای ایجاد اشتغال که از دغدغههای مهم استان مرزی کردستان هم به شمار میرود بسیار مهم است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان کردستان اظهار کرد: در بحث پایانه مرزی باشماق مشکل خاصی بابت زیرساخت و کار اجرایی نداریم و به مرور زمان از دهه ۸۰ که مرز تحویل راهداری شد، زیرساختها بدون مشکل خاصی تکمیل شد.
فرزاد حسنی بیان کرد: ۱۸.۵ هکتار در قالب بازارچه فعالیت میکرد که در اختیار وزارت کشور و استانداری قرار داشت و تحویل راهداری شد که بخش عمده در سال ۹۹ همزمان با تصویب طرح جامع باشماق تحویل گرفتیم.
وی اضافه کرد: نیاز بود برای تکمیل این فاز توسعه عرصه جدیدی به باشماق اضافه شود که مشکلات زیادی به وجود میآورد مثل همزمانی انجام کار و پیمانکار و اینکه تملک نشده بود و معارض داشت.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان کردستان گفت: همچنین مشکلات خاصی درباره ورود و خروج مصالح به محدوده شروع عملیات اجرایی و نقل و انتقال ماشین آلات راهسازی به محدوده وجود داشت که به ناچار قرارداد خاتمه یافت و منتظر تملک کامل اراضی و امکان دسترسی کامل به سایت فراهم نشد.
حسنی گفت: بعد از اینکه اعتبار ۲۰۰ میلیاردی از سازمان گرفته شد، ۲۵ هکتار از عرصه مورد نیاز مرز باشماق تملک شد هم در داخل محدوده حصار کشی قبلی که نزدیک به ۵ هکتار از اراضی بوده که به محدوده ترانشیپ شناخته میشود، تملک شد و هم در خارج از مرز که راه دسترسی به داخل محدوده موجود را تأمین میکرد.
حسنی عنوان کرد: از آبان ماه سال ۱۴۰۲ عرصه و عیان هرچه در مرز است را راهداری تحویل گرفته و همزمان با این تحویل زمینه مطالعاتی انجام شده و در مورد انجام تفکیک ورودی به مرز باشماق و ترافیک موجود مرز که اکنون پیمانکار داریم که قرارداد ۵۰۰ میلیارد تومان است با ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی که از ماه ۳ سال جاری شروع شد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان کردستان بیان کرد: هدف این است که از تیر پارکهای که ابتدا در یک کیلومتری مرز واقع شده و محل دپوی مسافر، خودروی حامل سوخت و ترانزیت و تریلیهای که تردد میکنند بتوان در منطقه صادرات و واردات محدوده ترانشیپ ایجاد کنیم و ما در حال حاضر مشغول آن هستیم.
وی گفت: هر چند که اختلافنظرهای در این مورد وجود داشت و بخش عمده نارضایتی در ۵ هکتار است که استاندار دستور پیگیری دادند که اگر مورد قبول راهداری قرار گیرد وارد پروسه تعیین پیمانکار میشویم.
حسنی با بیان اینکه تمام امور مرز تنها مربوط به راهداری نیست، بیان کرد: در محدوده موقت عملیات صادرات و واردات در حال انجام است که عرصه و کیفیت کار آن مناسب نیست و کار تجار در آنجا سخت است که امیدواریم بعد از سفر وزیر کشور به استان در روزهای آتی و بازدید از این پروژه همراه با تغییراتی باشد.
وی اظهار کرد: طرح در ۲۴ ماهه آتی طبق برنامه زمانبندی انجام میشود و در بحث تأمین مالی آن بسیار مهم است که ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه زیرساختی نیاز است.
حسنی گفت: در این پروژه دستگاههای مختلف هم خواستههای دارند و بحث ترافیکی طرح و همزمانی اجرای پروژه و ادامه روند تجارت کار زیرساختی را دشوار کرده است.
*ثبت صادرات ۱۳۰ میلیون دلاری محصولات کشاورزی از کردستان
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی کردستان اظهار کرد: میزان محصولات کشاورزی صادر شده از مرزهای استان ۳۲۰ هزار تن به ارزش ۱۳۰ میلیون دلار است.
پویا شهسواری افزود: این میزان صادرات از نظر وزنی ۱۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است.
وی بیان کرد: سهم هر زیر بخش در صادرات شامل ۷۱ درصد محصولات زراعی ۲۰ درصد باغی و ۹ درصد دامی بوده است.
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی کردستان گفت: صادرات صورت گرفته از دو مرز باشماق و سیرانبند به ترتیب ۲۴۰ هزار تن و ۸۰ هزار تن بوده است.
شهسواری افزود: از میان محصولات صادر شده بیشترین سهم مربوط به صادرات محصول گوجهفرنگی و رب گوجه ۳۷ درصد، کاهو کلم ۲۰ درصد، هندوانه ۱۳ درصد، سیب درختی ۸ درصد بوده است.
وی عنوان کرد: بین ۲۵ الی ۳۰ درصد محصولات کشاورزی صادره از طریق گمرکات استان مربوط به تولیدات داخل استان است.
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی کردستان گفت: راهاندازی پایانه صادراتی محصولات کشاورزی هم کمک شایانی به بحث توسعه میزان صادرات خواهد کرد.
مدیر تعاون روستایی کردستان اظهار کرد: اعتبارات و عدم پرداخت تسهیلات موضوع اصلی در بحث احداث پایانه تخصصی صادرات محصولات کشاورزی است.
بهرام کوشکی افزود: برای راهاندازی این پایانه ۳۰۰ میلیارد تومان هزینه لازم است که بانکها و کارگروهها با ارائه تسهیلات موافقت نمیکند.
وی عنوان کرد: راهاندازی این پایانه در بحث اشتغالزایی حدود ۱۰۰ نفر شغل ایجاد میکند.
مدیر تعاون روستایی بیان کرد: در دور قبل با سفر وزیر دستور پرداخت تسهیلات اعطا شد که کمک از سوی بانکها نشد.
کوشکی بیان کرد: راهاندازی این پایانه فقط به نفع کردستان نخواهد بود بلکه برای سراسر کشور بوده و پایانه مخصوص محصولات کشاورزی است.
وی اظهار کرد: ظرفیت این پایانه نزدیک ۲ هزار تن است و ما از سازمان توسعه تجارت مجوز را دریافت کردیم فقط به دلیل کمبود اعتبار نتوانستیم راهاندازی کنیم.
کوشکی تاکید کرد: در صورت تأمین اعتبار وام تسهیلات کمبهره در اختیار ما قرار گیرد، راهاندازی شود.
وی بیان کرد: عرصه محل اجرا طرح حدود ۱/۸ هکتار متعلق به اتحادیه تعاون روستایی مریوان واقع در سه راهی نی است.
استان کردستان دو مرز رسمی دارد، اکنون مجوز راهاندازی پایانه صادراتی محصولات کشاورزی سراسر کشور در سه راه نی مریوان از سازمان توسعه صادرات گرفته شده و تکمیل آن در زمینی به مساحت ۱۷ هزار متر مربع برای کمک زیادی به توسعه و اشتغالزایی استان میکند.
هدف از ساخت این پایانه تسهیل در صادرات محصولات کشاورزی است، این پایانه صادراتی زمینه حضور تجار بینالمللی را فراهم میکند که اتفاق بسیار مهمی در حوزه کشاورزی استان بوده و موجب اشتغالزایی و رونق کسب کار میشود.
منبع: مهر