- ۰۵ آذر ۱۴۰۳
- کد خبر 12267
به گزارش بازارچه مرزی، با توجه به اهمیت موضوعات حقوق بشری در استانهای کُردنشین ایران و البته ارتباط این مناطق با اقلیم کردستان عراق و تحولات آنکه تأثیرات مستقیمی بر زندگی و شرایط اقتصادی مردم مرزنشین غرب و شمال غرب کشور دارد.
در این راستا با «نصرالله رشنودی» سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در اربیل عراق به گفتوگو پرداختیم.
* سوال: حجم روابط تجاری میان ایران و اقلیم کردستان عراق در حال حاضر چقدر است؟ هدفگذاری مشخصی برای ارتقای آن صورت گرفته است؟ چه برنامهای جهت تحقق ارتقای سطح تعاملات تجاری وجود دارد؟
تعاملات تجاری ما با عراق بهعنوان یکی از کشورهای همسایه، از اهمیت ویژهای برخوردار است. این موضوع از زمان دولت آقای شهید رئیسی در چارچوب سیاست همسایگی در دستور کار دولت جمهوری اسلامی قرار گرفت و در اولویت تجاری ما قرار دارد. بخش قابلتوجهی از این تعاملات تجاری با اقلیم کردستان است و تقریباً ۴۰ تا ۴۵ درصد از تعاملات تجاری ایران با عراق مربوط به این منطقه میشود.
هدفگذاری برای برنامه توسعه تجاری ایران و اقلیم کردستان در دولت قبل بهطور خاص دستیابی به سطح تعاملات تجاری ۲۰ میلیارد دلاری در نظر گرفته شده است. تلاشهای زیادی در این راستا انجام شده از جمله کوششهای دولت چهاردهم و نمایندگان و استانداران که امیدواریم این هدف به مرحله اجرا درآید.
البته تا به امروز، تعاملات تجاری ما با عراق روند مثبتی داشته و بهطور کلی شاهد رشد سالانه بودهایم، هرچند ممکن است در برخی ماههای سال نوساناتی وجود داشته باشد، اما در پایان هر سال این تعاملات معمولاً روند رو به رشدی را نشان میدهد.
در راستای توسعه روابط تجاری میان ایران و اقلیم کردستان، موانعی وجود داشته که تلاشهای زیادی برای رفع آنها انجام شده است. یکی از این اقدامات، ایجاد زیرساختهای لازم توسط استانداران استانهای مرزی برای تسهیل در این امر بوده است.
مناطق ویژه یا آزاد در مرزهای غربی کشور که به تصویب دولت هم رسید که امید است در آینده نزدیک چند منطقه از این نوع در مرزها و پایانههای مرزی با اقلیم کردستان ایجاد شود. این مهم از سوی دولت ایران مصوب شد ولی تاکنون دولت عراق هنوز موافقت یا تصویب نهایی خود را اعلام نکرده است.
این امر نیاز به تصویب دولت عراق دارد تا بتوان بازارچههای مشترک مرزی ایجاد کرد، اما از دیدگاه ایران این مناطق در حال ایجاد هستند و اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است و امیدواریم که هر چه زودتر این پروژهها به نتیجه برسند و طرف عراقی بتواند از این فرصتها بهطور کامل بهرهبرداری کند.
یکی از مهمترین اقدامات در این راستا، برگزاری همایشها و دیدارهای دوجانبه میان استانداران استانهای مرزی ایران و اقلیم کردستان بوده است. در دو سال گذشته، همایشها و نشستهای مختلفی برگزار شد که هدف آنها رفع موانع و مشکلات موجود در روند تعاملات تجاری بوده است.
همچنین، دیدارهایی با مسئولین مناطق مستقل اقلیم کردستان مانند سوران، گرمیان و رانیه برگزار شده که در راستای تسهیل تعاملات تجاری صورت گرفته است. علاوه بر این، ملاقاتهای دورهای مسئولین مرزی و هماهنگیهای لازم میان ایران و اقلیم کردستان به حل مشکلات کمک کرده است. در مواردی که مشکلات قابل حل در سطح مسئولین مرزی نبوده، این مسائل به مراجع بالاتر ارجاع داده شده و امیدواریم که حلوفصل این مشکلات از آن سطح صورت گیرد. مشکلاتی که در اختیار مسئولین مرزی است، معمولاً در همان سطح حل و مرتفع میشود.
منبع: ایسنا